Lever I i en sammenbragt familie? Så bør du læse med her!

uskiftet bo særbørn

Det kan være udfordrende at bringe to forskellige familier sammen, som kommer fra to forskellige husstande. Flere og flere danskere vælger dog alligevel den løsning, når enlige forældre finder sammen med andre endlige forældre. Selvom det kan være udfordrende at leve som en sammenbargt familie, er der også mange glæder ved denne løsning. Der er mange ting man skal huske på, når man lever i en sammenbragt familie. Først og fremmest skal man huske på, at man skal have tålmodighed med den anden familie. Dernæst er det yderst essentielt at overveje, hvad der skal ske, når en af forældrene dør. Der er nemlige særlig regler om særbørn, når det gælder arv.

Særbørnenes rolle i arveloven

Når man lever som sammenbragt familie findes der typisk særbørn i denne konstalation. Særbørn er de børn, hvor kun den ene forælder i hustanden er forælder til disse børn. Dette betyder at forældrerens samlever eller uskiftet bo særbørn. Der er det netop kun den ene ægtefælle / samlever, der er forældre til barnet. Får disse ægtefæller et barn sammen, bliver dette barn ikke regnet med sm et særbarn.

Tag en snak om, hvordan det skal foregå

Hvis en af jer forældre dør, kan det have fatale konsekvenser, hvis ikke I har styr på, hvad arveloven siger om jeres situation. Flere forældre med særbørn, hvor deres ægtefælle dør, er nødsaget til at gå fra hus og hjem, fordi særbarnet skal arve 50 procent af, hvad dets forælder havde sammen med sin ægtefælle / samlever. Derfor vil den anden forælder have svært ved at kunne betale til huslejen uden den anden person, samtidig med, at Der er et eller flere børn, der skal arve fra den afdøde forælder. Det er derfor vigtigt at kigge på dette, inden man kommer til at stå i denne situation. 

Barnet til den først afdøde skal give samtykke

For at undgå tvangsarv til særbarnet, er det vigtigt at få særbørnene til at give samtykke til, at den anden ægtefælle kan få lov til at sidde i uskiftet bo. Børnene kan også vælge ikke at give samtykke til, at partneren kan sidde i uskiftet bo. Er dette tilfældet, må den længst levende partner derfor ikke sidde i uskiftet bo. Dette betyder, at den længst levende partner skal skifte sit bo.

For at særbørnene er i stand til at give samtykke, skal personerne være over 18 år gammel. Er børnene under 18 år, kan de derfor endnu ikke give samtykke til dette. Er det tilfældet at særbørnene endnu ikke er fyldt 18 år, kan de ikke give samtykke og derfor kan den længstlevende ægtefælle ikke sidde i uskiftet bo.

Hvad er det rigtige at gøre?

Det helt rigtige at gøre, når I skal forberede jer på arv i en sammenbragt familie er at lave et testamente. Her kan I sikre jer, at højeste tvangsarv som særbarnet får, kun er på omkring 12 procent. Der er derfor en større chance for, at den længst levende partner kan forsætte med at leve i hjemmet.