Derfor er en Ripasso vin så fascinerende

ripasso vin

En vin er ikke bare en vin! Det har utrolig stor betydning, hvordan en vin bliver fremstillet, og hvor i verden den bliver tappet. Nogle typer vin bliver hurtigt masseproduceret, mens andre flasker vin får den nødvendige og grundige kærlighed, der skal til for at skille sig ud.

Og så er der en Ripasso Valpolicella vin. Læs her, hvordan den her helt særlige Ripasso vin kan vinde dig nogle ekstra point ved dine gæster, næste gang du skal afholde et fint middagsselskab.

En Ripasso vin lavet med omtanke

En Ripasso vin skiller sig ud ved at være fremstillet på en helt speciel måde. Vinen kommer fra Veneto-området i Italien, og her har de opfundet en metode, som gør den helt speciel i forhold til de andre italienske regioner:

De hælder Valpolicella-rødvin over kvaset fra de druer, de har brugt til en anden vin. Når det sker, får mosten igen tilført sukker, og så opstår der også en ekstra gæring.

Det betyder i sidste ende, at en Ripasso vin bliver mere koncentreret, og det fører til en højere alkoholprocent. Så hvis du mangler en god ”julevin” med en fin alkoholprocent og en lidt sødere smag, er en Ripasso vin helt sikkert noget for dig.

god ripasso

En Ripasso vin af kvalitet

Selvom en Ripasso vin er lavet efter en helt bestemt fremgangsmåde, kan der alligevel være stor forskel på kvaliteten. Teknikken er ikke forbeholdt én producent, men derimod kendetegnet for hele regionen, og derfor kan nogle producenter være mere kvalitetsbevidste end andre.

Det betyder, at du bør overveje, hvor mange penge du er villig til at kaste efter en Ripasso vin. Det giver sig selv, at hvis du betaler håndører for de røde dråber, så får du også en mindre bemærkelsesværdig vin end ved de dyrere flasker.

Stor efterspørgsel på Ripasso vin

Inden for de seneste år har der været stor efterspørgsel efter bestemte Ripasso vin. Ja, faktisk er produktionen steget fra 7 millioner flasker til hele 15 millioner flasker inden for en kort årrække. Det skyldes, at en Ripasso vin er billigere og lettere at fremstille end Amarone-vinen, som også kommer fra samme område i Italien.

Men bare fordi en Ripasso vin er billigere end Amarone, så er den bestemt ikke dårligere. Faktisk bliver Ripasso anset som værende en meget fin og eksklusiv vin, fordi den netop bliver fremstillet så specielt i forhold til andre.

Sådan smager du om en vin er god

Hvis du virkelig vil imponere dine gæster til det næste middagsselskab, skal du hælde Ripasso vin i deres glas og guide dem til, hvordan de smager på vinen på professionel vis.

Det handler nemlig om at være fokuseret. Du skal bruge alle dine sanser. Du skal starte med at kigge ned i glasset og lægge mærke til, hvilken farve vinen har. Har den mørke eller lyse nuancer?

Hvordan dufter vinen? Slyng den et par gange rundt i glasset, så de mange duft-nuancer frigives. Hvad kan du lugte? Solbær? Blomme? Måske skovbund?

Og tag så en tår. En rigtig tår! Så du får hele munden fyldt op med de røde dråber. Hold vinen i munden i nogle sekunder, træk luft ind, få saften ud i mundhulerne, synk vinen – og brug så et øjeblik på virkelig at sætte pris på, hvad der lige har fundet sted.